ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Veertigurenweek / veertigurige werkweek

Wat is correct: veertigurenweek of veertigurige werkweek?

Beide vormen zijn correct. Veertigurenweek is standaardtaal in België; veertigurige werkweek is standaardtaal in het hele taalgebied.

De constructies die in het hele taalgebied gangbaar zijn, bestaan uit een hoofdtelwoord, -urig, -daags, -weeks of -jarig, en een ander zelfstandig naamwoord: veertigurige werkweek, achturige werkdag, vierdaagse werkweek, drieweekse reis, vierjarige opleiding. Ook een woordgroep met van komt geregeld voor: een werkweek van veertig uur, een werkdag van acht uur, een werkweek van vier dagen, een reis van drie weken.

In België worden vaak drieledige samenstellingen gebruikt die bestaan uit een hoofdtelwoord, een tijdsaanduidend zelfstandig naamwoord (uren, dagen, weken, jaren) en een ander zelfstandig naamwoord: veertigurenweek, achturendag, vierdagenweek, zeswekentermijn. Die constructies behoren tot de standaardtaal in België.

Sommige drieledige samenstellingen met dagen of jaren als tweede deel zijn standaardtaal in het hele taalgebied, bijvoorbeeld veertigdagentijd, meerjarendoelstelling, tienjarenplan.

1 augustus 2011

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 1 augustus 2011. Laatst gewijzigd op 12 januari 2012