ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Blosokamp / Bloso-kamp

Welke spelling is correct: Mijn zoon gaat op Blosokamp of Bloso-kamp?

Volgens de regels is de correcte schrijfwijze Bloso-kamp, maar Blosokamp is ook wel te verdedigen.

Bloso is een letterwoord. Dat is een verkorte vorm die uit de beginletters van woorden is samengesteld en als een gewoon woord wordt uitgesproken. Als een letterwoord met een of meer hoofdletters wordt geschreven, zet u volgens de regels een koppelteken in een samenstelling.

Sommige letterwoorden die alleen een beginhoofdletter hebben, worden niet meer als een afkorting aangevoeld, maar als een eigennaam op zich, bijvoorbeeld Fnac (Fédération Nationale d'Achat des Cadres), Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino), Sabam (Société Anonyme Belge des Auteurs et Musiciens) en ook Bloso (Agentschap voor de Bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie). Samenstellingen met een eigennaam worden aaneengeschreven. Daarom is in samenstellingen met letterwoorden met beginhoofdletter de schrijfwijze in één woord ook te verdedigen, bijvoorbeeld Blosokamp, Fnacwinkel, Fiatfabriek en Sabambijdrage.

In samenstellingen met letterwoorden die volledig in hoofdletters worden geschreven, zet u altijd een koppelteken, bijvoorbeeld OVAM-website, SIS-kaart. Als het letterwoord geen hoofdletters bevat, schrijft u de samenstelling aan elkaar, bijvoorbeeld aidspreventie, busoleerling, pincode, vipbehandeling. Voor de duidelijkheid mag u altijd een koppelteken zetten: vip-behandeling.

12 juli 2011

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 12 juli 2011. Laatst gewijzigd op 14 juli 2011