ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Het gaat hem om / het gaat om

Wat is correct: Het gaat hem om het principe of Het gaat om het principe?

Beide zinnen zijn correct. De eerste zin kan wel op twee manieren geïnterpreteerd worden. De eerste interpretatie is die waarin hem niet naar een persoon verwijst. In die betekenis komt de vorm met hem vooral in spreektaal voor. In verzorgde schrijftaal kunt u het best Het gaat om het principe gebruiken.

In deze interpretatie is het persoonlijk voornaamwoord hem onbeklemtoond en wordt het gewoonlijk met een toonloze e uitgesproken. Naast hem is ook de spelling 'm mogelijk. Hem fungeert hier als loos element: het heeft geen eigen betekenis en het verwijst nergens naar. Hem wordt op dezelfde manier gebruikt in vaste uitdrukkingen als Hij is 'm gesmeerd; Ik zat 'm toen echt te knijpen en Daar zit 't 'm in. Bij die uitdrukkingen kan hem niet of moeilijk worden weggelaten.

In de tweede interpretatie verwijst hem in Het gaat hem om het principe wel naar een persoon. In die betekenis is hem vervangbaar door mij (me), ons enzovoort. Hem kan zowel met de e van bed als met een toonloze e uitgesproken worden. In het laatste geval is de spelling 'm ook mogelijk.

27 juni 2005

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 27 juni 2005. Laatst gewijzigd op 17 december 2010