ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Hij heeft eraan niet gedacht / heeft niet eraan gedacht / heeft er niet aan gedacht

Welke zin is correct: Hij heeft eraan niet gedacht; Hij heeft niet eraan gedacht of Hij heeft er niet aan gedacht?

Correct zijn: Hij heeft niet eraan gedacht en Hij heeft er niet aan gedacht. De zin Hij heeft eraan niet gedacht is uitgesloten.

Eraan is een voornaamwoordelijk bijwoord. De meeste voornaamwoordelijke bijwoorden worden aan elkaar geschreven, bijvoorbeeld erop, hiernaar, daarop, waarheen, eraf, ernaartoe. Voornaamwoordelijke bijwoorden kunnen door andere elementen in de zin van elkaar gescheiden worden. Zo is bij voornaamwoordelijke bijwoorden die samengesteld zijn met het onbeklemtoonde er, de tendens tot splitsing heel algemeen, zoals in de zin Hij heeft er niet aan gedacht. Bij bepaalde woordvolgordes is de ongesplitste vorm zelfs uitgesloten, bijvoorbeeld Hij heeft eraan niet gedacht. Als u er in die laatste zin vervangt door het beklemtoonde bijwoord daar, is de ongesplitste vorm wel mogelijk: Hij heeft daaraan niet gedacht. Bij twijfel over de woordvolgorde kunt u het best vertrouwen op uw taalgevoel.

5 februari 2007

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 5 februari 2007. Laatst gewijzigd op 17 december 2010