ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

De Britten, Fransen en Amerikanen / De Britten, de Fransen en de Amerikanen

Moet je het lidwoord drie keer uitdrukken in de zin De Britten, (de) Fransen en (de) Amerikanen reageerden verheugd?

Nee. U kunt het lidwoord de in deze zin samentrekken, dat wil zeggen de tweede en de derde keer weglaten: De Britten, Fransen en Amerikanen reageerden verheugd. Dat is grammaticaal correct. In geschreven taal kan de niet-samengetrokken vorm stilistisch wat verzorgder overkomen. Sommige taalgebruikers zullen daarom een voorkeur hebben voor De Britten, de Fransen en de Amerikanen reageerden verheugd.

Samentrekking van lidwoorden kan voornamelijk bij zelfstandige naamwoorden die qua betekenis niet ver uit elkaar liggen. Samentrekken kan ook gemakkelijker bij meervoudige zelfstandige naamwoorden dan bij enkelvoudige. Aan beide voorwaarden is voldaan in de zin De Britten, Fransen en Amerikanen reageerden verheugd. Maar daarnaast speelt ook persoonlijk taalgevoel een rol. Als u twijfelt, kunt u het lidwoord beter laten staan.

10 november 2008

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 10 november 2008. Laatst gewijzigd op 20 december 2010