ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Koffie en sinaasappelsap werden / werd

Wat is correct: Na de ochtendwandeling werden koffie en sinaasappelsap aangeboden of Na de ochtendwandeling werd koffie en sinaasappelsap aangeboden?

De meervoudige persoonsvorm werden valt niet uit te sluiten, maar de enkelvoudige persoonsvorm werd heeft de voorkeur.

De verschillende delen van het onderwerp in deze zin (koffie en sinaasappelsap) worden verbonden met het voegwoord en. Meestal wordt de persoonsvorm dan in het meervoud geplaatst, ook als de delen van het onderwerp enkelvoudig zijn. Bijvoorbeeld: Mia en Kim gaan naar het feest; De Italiaanse chianti en de Afrikaanse cabernet hebben een heel bijzondere smaak.

Als de enkelvoudige delen van het onderwerp onbepaald zijn, én als de zin het functiewoord er bevat of kan bevatten, heeft de enkelvoudige persoonsvorm de voorkeur. In de zin Koffie en sinaasappelsap werd aangeboden gaat het niet om een bepaalde koffie of sinaasappelsap, maar algemeen over koffie en sinaasappelsap. Het is ook mogelijk om in deze zin er toe te voegen: Na de ochtendwandeling werd er koffie en sinaasappelsap aangeboden. Vergelijkbare voorbeelden zijn: Naast Engels wordt (er) ook nog Duits en Frans gesproken; Er ligt champagne en wijn in de kelder.

27 augustus 2007

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 27 augustus 2007. Laatst gewijzigd op 17 december 2010