ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

De gemeente Kessel-Lo en zijn abdijkerk / haar abdijkerk

Wat is correct: de gemeente Kessel-Lo en zijn abdijkerk of de gemeente Kessel-Lo en haar abdijkerk?

Correct is: de gemeente Kessel-Lo en haar abdijkerk.

Namen van werelddelen, landen, steden en gemeenten zijn onzijdig. Bij die woorden gebruikt u dus het bezittelijk voornaamwoord zijn: Kessel-Lo en zijn abdijkerk. Bij die eigennamen kan ook een zelfstandig naamwoord staan: het werelddeel Amerika, de stad Antwerpen, de gemeente Mol. In dat geval gebruikt u het bezittelijk voornaamwoord dat bij dat kernwoord behoort: gemeente is een vrouwelijk woord, dus gebruikt u het bezittelijk voornaamwoord haar.

In de combinatie het koninkrijk Belgiƫ is het kernwoord koninkrijk een onzijdig woord. U spreekt dus van het koninkrijk Belgiƫ en zijn gemeenschappen en gewesten.

Als u als kernwoord stad gebruikt, kunt u kiezen tussen zijn of haar: de stad Brugge en zijn toeristen of de stad Brugge en haar pittoreske reien. Het kernwoord stad kan zowel een mannelijk als een vrouwelijk woord zijn.

21 maart 2005

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 21 maart 2005. Laatst gewijzigd op 17 december 2010