ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Ik weet niet of dat dat / of dat wel oké is

Is de combinatie dat dat correct in de zin Ik weet niet of dat dat wel oké is?

Nee, in deze zin kan maar één keer dat staan: Ik weet niet of dat wel oké is. Het voegwoord waarmee de bijzin begint, is of, niet of dat.

Het gebruik van dat als extra voegwoord tussen hoofdzinnen en bijzinnen komt vooral in gesproken taal in België voor. In verzorgde spreek- en schrijftaal kunt u het overtollige dat beter weglaten. Nog enkele voorbeeldzinnen waarin dat overtollig is: Het zijn altijd dezelfde mensen die dat dat beweren; We zoeken uit wanneer dat de trein weer kan vertrekken; Het is een pan waarmee dat ik vaak eenpansgerechten maak.

De combinatie dat dat is uiteraard wel correct als het voegwoord dat onmiddellijk gevolgd wordt door het aanwijzend voornaamwoord dat. Bijvoorbeeld: Ik hoop dat dat in de toekomst vlotter zal verlopen; Stel dat dat verhaal waar is.

1 februari 2010

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 1 februari 2010. Laatst gewijzigd op 20 december 2010