ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Dient ingevuld / dient ingevuld te worden

Is de zin Het formulier dient tegen het eind van de week ingevuld correct?

Nee, de meeste taalgebruikers geven de voorkeur aan de zin met de bijbehorende infinitief: Het formulier dient tegen het eind van de week ingevuld te worden/ingevuld te zijn. In passieve zinnen met het werkwoord dienen kunt u de infinitief worden of zijn dus beter niet weglaten. Alleen in enkele vaste verbindingen kan worden wegvallen: Het dient opgemerkt/gezegd dat …; Dat dient gezegd.

Dienen is overigens een stijf, formeel werkwoord als we daar een verplichting mee uitdrukken. Sommige taalgebruikers gebruiken het stadhuiswoord dienen omdat ze denken dat ze daarmee minder dwingend klinken, maar dat is niet zo. Dienen wijst zoals moeten zonder meer op een verplichting. Meestal kunt u beter een directe, persoonlijke stijl gebruiken door een actieve zin met moeten te formuleren of door een bevelende zin te gebruiken: U moet het formulier voor het einde van de week invullen of Vul het formulier voor het einde van de week in.

8 februari 2010

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 8 februari 2010. Laatst gewijzigd op 20 december 2010