ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Tweederde meerderheid / tweederdemeerderheid

Wat is juist: twee derde meerderheid, tweederde meerderheid of tweederdemeerderheid?

De correcte schrijfwijze is tweederdemeerderheid. Als een breuk deel uitmaakt van een samenstelling, schrijft u het geheel aan elkaar. Andere voorbeelden zijn viervijfdewerktijdregeling, zesachtstemaat.

Als een breuk niet tot een samenstelling behoort, schrijft u de teller en de noemer los, bijvoorbeeld twee derde van de leden, ze werkt vier vijfde, drie vierde van zijn vermogen, twee tiende seconde.

Drie()kwart vormt een uitzondering op de regel. Bij zelfstandig gebruik schrijft u het – zoals andere breuken – los: drie kwart van de bevolking. Als drie()kwart als bijvoeglijk naamwoord bij een zelfstandig naamwoord staat, schrijft u het aan elkaar: De atleet liep het parcours in driekwart minuut. Het bijvoeglijk naamwoord driekwart betekent letterlijk 'drie vierde van het genoemde'. Als drie()kwart een samenstelling vormt met het zelfstandig naamwoord dat erna komt, schrijft u – zoals bij andere breuken – alles aaneen. Het geheel heeft dan een specifieke betekenis, zoals in driekwartjas (jas die driekwart van de lengte van een gewone jas heeft) en driekwartviool (kleine viool).

26 juni 2006

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 26 juni 2006. Laatst gewijzigd op 17 december 2010