ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Geitenwollen sok / geitenwollensok

Wat is de correcte schrijfwijze: Het zijn niet langer de geitenwollen sokken of geitenwollensokken die de hulporganisaties beheersen?

In deze zin kunt u het best geitenwollensokken schrijven: Het zijn niet langer de geitenwollensokken die de hulporganisaties beheersen.

In de letterlijke betekenis 'sok die van geitenwol is gemaakt' schrijven we geitenwollen sok los. Maar in deze zin is de combinatie in een andere, minder letterlijke betekenis gebruikt: 'wat wereldvreemde, non-conformistische sociale hervormer, die volgens het clich├ębeeld graag wollen sokken draagt'. Geitenwollensok is een synoniem van geitenwollensokkentype of geitenwollensokkendrager.

Woordcombinaties die een specifieke, veelal minder letterlijke betekenis hebben, worden vaak aaneengeschreven. Vergelijkbare gevallen zijn: rodehond, hogeschool, kleinkind, platteland, blauweregen.

7 juni 2010

Terug naar de vorige pagina
Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 7 juni 2010. Laatst gewijzigd op 20 december 2010