ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

078 15 20 25
 

Enkelvoud of meervoud bij zelfstandige naamwoorden


 1. drie hectaren / hectare
  Zet een hoeveelheidsaanduidend zelfstandig naamwoord als hectare in het enkelvoud als het volgt op een bepaald hoofdtelwoord of op hoeveel, zoveel of een paar.

Op de meeste zelfstandige naamwoorden die een hoeveelheid aanduiden (bijvoorbeeld een lengte-, oppervlakte- of inhoudsmaat, een munt- of gewichtseenheid), past u deze regel automatisch toe: drie liter, vijfhonderd meter, twee ton, twintig euro. Maar bij een aantal van die hoeveelheidsaanduidende woorden kan er twijfel ontstaan.

 • drie hectaren hectare bos
 • hoeveel grammen gram hasj

Als u de nadruk op de losse eenheden wilt leggen, kunt u zulke hoeveelheidsaanduidende woorden in het meervoud zetten. Bijvoorbeeld: Er zijn nog eens drie hectaren in vlammen opgegaan. Als het zelfstandig naamwoord als voorwerpsnaam wordt gebruikt of als er een bijvoeglijk naamwoord bij staat, staat het hoeveelheidsaanduidende woord bijna altijd in het meervoud: er zaten drie euro's in zijn zak, drie beboste hectaren.

Zie ook nummer 84.


 1. twee maand / maanden
  Zet het woord maand in het meervoud als het volgt op een bepaald hoofdtelwoord groter dan één of op hoeveel, zoveel of een paar.

De meeste tijdsbepalingen staan bij hoeveelheidsaanduidingen in het meervoud: veertig dagen, een paar eeuwen, zoveel seconden, zeven weken. Alleen jaar, uur en kwartier – toevallig drie woorden die op een r eindigen – staan normaal gezien in het enkelvoud: vijftig jaar, een paar uur, drie kwartier.

 • een baby van negen maand maanden
 • twee maand maanden later
 • We zijn ondertussen een paar maand maanden verder.

Zie ook nummer 83.

Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 10 mei 2010. Laatst gewijzigd op 23 april 2013